Zsuzsa története – állkapocskattogás, -szorítás és éjjeli fogcsikorgatás

A gyakorlatok változatosak, egyszerűek, de kisebb-nagyobb kihívást adnak. Én állkapocskattogás, -szorítás és éjjeli fogcsikorgatásból adódó fognyaki kopás miatt kerestem fel a HermannOrtho rendelőt. Dr. Hermann Gábor szakszerű és alapos vizsgálata után a Dsmile csoporthoz irányított, mivel megállapította, hogy nekem elsősorban nem fogszabályozásra, hanem a Dsmile tornára lenne szükségem. A Dsmile konzultációra 2015. decemberén került sor. A kattogás mellett akkoriban erős derék és nyaki fájdalmam, gyakori fejfájásom, refluxom, fáradékonyság és enyhe koncentrációs nehézségeim voltak. A vizsgálatot Gabi végezte. Ami nagyon tetszett az állapotfelmérésen, hogy az egész olyan alapos és összetett, ugyanakkor vicces és játékos volt. A 10 alkalomból álló egyéni tréninget végül 2016. július végén kezdtem el. Javulni szerettem volna, így a tréninget amennyire tudtam, komolyan vettem, heti 5-6 napot gyakoroltam. Első körben a gyakorlatok változatosak, egyszerűek voltak, ugyanakkor mégis kisebb-nagyobb kihívást adtak. A kezdetben játékosnak megélt (a gyermektornára ugyanúgy, mint a jógára vagy Pilates-re emlékeztető) gyakorlatok idővel a legjobb társaimmá váltak. Míg az elején csak feldobott az a tény, hogy valami érdekes gyakorlatot csinálok, idővel már elkezdtem érezni azt is, hogy melyik és mikor esik jól.
Tudtam, hogy ha stresszes napom volt, akkor jól fog jönni a hengerezés; ha lent volt az energiám, akkor aznap beiktattam a Boldog Babát, utána pedig a Bogarat a hátán; ha pedig jól esett a gőzt kiengedni, akkor pedig „Ááá”-ztam egy adagot. Fokozatosan felépített, könnyen elsajátítható és változatos gyakorlatokból állt a tréning. Ha az ember szorgalmas -márpedig nem nehéz annak lenni, mert tényleg napi 10-12 perc gyakorlásról van csak szó-, akkor testi, érzelmi és szellemi javulás is várható. Eleinte talán félve, de idővel egyre jobban megszerettem a hanggal, hang kiadásokkal történő feladatokat. A mozgás és hang együttes használata és annak eredményessége nagyon meglepett. Amikor magamban voltam és hangosan felolvastam, kifejezetten feltöltött.
A feladatokat rugalmasan és kreatívan lehet az otthoni gyakorlás alatt kombinálni, így nem lesz egyhangú és unalmas a dolog. Ez nálam fontos tényező volt abban, hogy a kért rendszerességgel, kitartóan tudtam csinálni a feladatokat. Ami egyhangú és színtelen azt nehezen tudom sokáig csinálni, még akkor is, ha jót tesz.
Nem Budapestről jártam az egyéni tréningre, ezért sokszor nem is tudtam heti szinten elmenni a következő időpontra. A rendszeres gyakorlás és Gabi rugalmas hozzáállásának köszönhetően kicsit nyújtottabban, de gond nélkül tudtam végig csinálni a tréninget. Tavaly két nagyon közeli hozzátartozómat is gyászoltam, így nemcsak fizikailag, de lelkileg is nehéz időszakban kezdtem a Dsmile-ban a közös munkát. Saját magamat megfigyelve arra jutottam, hogy a gyakorlatok a testet harmonizálva a közérzetre, érzelmekre, kedvre is hatást gyakorolnak. Hónapok távlatában így történhetett az, hogy idővel nemcsak fizikailag, de lelkileg is kiegyensúlyozottabb lettem. Ami nem tetszett annak hangot tudtam adni, ami pedig érdekelt annak utána mentem. Szerintem ez is segített és visszahatott a torna eredményességére. Úgy, hogy más egyéb mozgást minimalizáltam a kezelés időszakára (szerettem volna látni, mi a hatása ennek a módszernek), a fél évvel korábbi tüneteim 2017. februárjára az alábbiak szerint változtak:

Állkapocskattogás
Az állkapocs- és az ehhez kapcsolódó izmok valószínűleg visszarakták a helyére az állam. Az alsó állkapcsom ugyanis most pár milliméterrel előrébb zár, mint korábban. Ebben az új helyzetében már nem kattog. A rágáskor még igen, mert akkor a fogak visszakényszerítik a régi helyzetébe. Ennek a kiküszöbölésére fogorvos segítségét fogom kérni, ez lesz az idei teendőm.

Állkapocsszorítás és éjjeli fogcsikorgatás
Az állkapcsom korábban sokszor be volt állva és fájtak is a körülötte lévő izmok. A stressz mostmár nem oda koncentrálódik, így szerintem éjjel sem szorítok már annyira. A fognyaki kopásom nem rosszabbodott, ami egyelőre nekem elég.

Egyéb tünetek
Az említett derék és nyaki fájdalmaim elmúltak. A Refluxom ősszel teljesen elmúlt, azóta egyszer jött csak egy pár napra vissza. A fejfájás, fáradékonyság és a koncentrációs nehézségek enyhülése az 1-2. hónap körül már érezhető volt. Azóta pedig lényegesen lecsökkent. Ritka látogató lett nálam mind.

Vissza a tetejére