+36 70 417 6453 / Cím: H-1032 Budapest, Váradi utca 24. [email protected]

Piroska és a farkas- máshogyan

Gyerekektől mindig megkérdezem: tudod-e, hogy mire való a füled? “Hát, hogy halljak vele”- hangzik a válasz. Tudod-e, hogy mire való a szemed? – szól a következő kérdés. “Hogy nézzek és lássak vele.” mondja egy re magabiztosabban a válaszoló. És mire való a száj? – bármilyen furcsa a Piroska és a farkas mese ezirányú kérdésére utaló válaszát, még senki sem mondta. Ilyenkor általában a következő a válasz: “Hogy együnk, beszéljünk, igyunk, énekeljünk és levegőt vegyünk!” És akkor mire van az orr? – jön a beugrató kérdés. “Hát, hogy szagoljunk, érezzük az illatokat, ilyesmit” És még?- kérdezem. “Ja, levegőt veszek azon is”.

A csecsemők szuperképessége

Pedig kedves hölgyek és urak, a légzés szerve az orr, a szájnak ehhez semmi köze nem kéne, hogy legyen! Ez olyannyira így igaz, hogy a csecsemő, akinél még nem állítódott el a rendszer külső hatásokra, még azt használja. És evés közben is. Mert akkor még van egy olyan szuperképessége, hogy evésközben az orrán tud venni levegőt. Közben pedig eszik és nyel. Az anatómiailag azért lehetséges, mert ilyenkor még a gége és a lágyszájpad “biztonsági csapóajtóként” lezárja a táplálék útját a légcsőtől.

Az egyedfejlődés során optimális esetben stabilan kialakul az orrlégzés 6 éves korra. Ez azért is fontos, mert a test oxigén-széndioxid egyensúlya drasztikusan csökken szájlégzés esetén. A lecsökkent széndioxid szint arra kényszeríti az amúgy kiváló alkalmazkodóképességű szervezetet, hogy minden funkciójából vegyen vissza, állítsa magát “takarékra”. Ennek következtében romlik az anyagcsere, magával hozva olyan tüneteket, mint pl. a fejfájás, alvászavarok, elhízás, fáradékonyság, fakó, vagy nem sima bőr.

A szájlégzés során a nyelv leül a szájfenékre, nem motiválja az arccsont fejlődését, ráadásul a csontok növekedésével kölcsönhatásban ún. long face szindrómát idézhet elő. Ennek tipikus jellemzői a beesett, karikás szemek, “bamba” tekintet és arc, rövidült felsőajak, kifelé forduló alsóajak, sokszor beszűkült orrnyílás, alulműködő arcizomzat. Gyakori kiegészítő tünet a nyelvlökéses nyelés, fogközötti pöszeség, és az előregörnyedő testtartatás.

Vagyis, ha egy kicsit átírnám a híres Grimm-mesét a farkas kérdezné Piroskát; Mondd csak kislány, miért olyan karikásak a szemeid? mire Piroska enervált hangon válaszol: Mert hónapok óta rosszul alszom. A farkas tovább kérdez: És mondd csak Piroska, miért olyan furcsa a hátad? – mire Piroska így felel: Mert nehéz a kosárkám és csak ilyen görnyedten tudom vinni. A farkas nem adja fel: És Piroska, miért vagy mindig megfázva? Miért romlik a teljesítményed és miért nem olyan szép a fogsorod, mint óvodás korodban? Piroska vállat von és azt mondja: magam sem tudom, de valami nem jól működik bennem…

Az emberi testben mindennel megvan a szerepe, ha nem jól üzemel valami, akkor annak külső jelei lesznek. De a jó hír az, hogy mindez visszaigazítható a rendes üzemmódba. Igaz, egy kicsit Piroskának is kell tenni érte. 🙂

Share This