+36 70 417 6453 / Cím: H-1032 Budapest, Váradi utca 24. [email protected]

Miért legyen dinamikus a mosoly?

A Logopédia Európai Napja margójára

Például azért, mert meg tudjuk tenni. Az arc dinamikus jegyei, vagyis hogy enervált vagy mosolygós, kifejezéstelen vagy kifejező csakis rajtunk múlnak! Csakhogy azzal dolgozni is kell. Ugyanúgy, ahogy kocogni, vagy edzőterembe, fitnesszeterembe jár valaki, hogy jó legyen a kondija, vagy, hogy jól érezze magát a bőrében. Az orofaciális, vagyis az arc és szájkörüli izmok ugyanúgy edzhetők és kondiba hozhatók, mint a test többi részén. S mitnhogy az izom növekedésével a helyigénye is megnő, egyfajta arcfeltötlést eredményez!

Mi köze ennek a logopédiához? Nagyon is stabil kiindulási pont ehhez a nyelv. Ez egy brutális erejű izom. Képes a fogakat is átrendezni fogváltáskor. Ha megfelelően működik, akkor helyet csinál a nagyobb méretű maradandó fogaknak, de ha nem megfelelően működtetjük, akkor abból lehet kusza fogazat. Mint azoknál a gyerekeknél, akiknek szép kis gyöngysor fogaikból kiálló, vagy éppen össze-vissza álló fogazat válik, szétdúlva ezzel a bájos kis gyermekarcot.

De hogyhogy nem megfelelően működik a nyelv?

Hát úgy, hogy nem használják, nem edzi a tulajdonosa.

Itt jön a képbe a nyelvlökéses nyelés kifejezés, amelyet az elhűlt szülők a logopédiai szűrésen hallanak először. (Valóban fura egy neve van ennek az amúgy nem megfelelő nyelv-és szájizomzati funkciózavarnak) Pontosan látszik, de hát ha nem tudja az ember, hogy mit nézzen, természetes, hogy nem látja! Ha a gyerek nem rágja meg rendesen az ételt, grimaszolva nyel, esetleg hangosan teszi mindezt, akkor gyanús, hogy egy orofaciális funkciózavarral állunk szemben. A nyelvlökéses nyelére 40-50 éve kidolgozott és tovább tökéletesített logopédiai terápiák adhatnak megoldást. Egy ilyen terápia kemény edzésterven alapul. Csak a valóban kitartóknak hozza meg az eredményt.

Számtalan esettanulmányon láthatjuk, hogy a korrekt nyelvfunkció hogyan korrigálja a fogazatot. Arra is számtalan bizonyíték van, hogy a nem kezelt nyelvlökéses nyelés a fogszabályozás eredményeét néháyn év alatt tönkreteszi. Azért azt is szeretném itt megjegyezni, hogy még 20-30 évvel ezelőtt sem volt ilyen mértékű jelenség a nyelvlökéses nyelés és a beszédhiba, az iskolai készségek zavara , mint a 2000-es évek óta. Az új generációnak hiányzik valami az életéből, amely a korábbiak számára természetes volt: a megfelelő spontán mozgás, változatos étrend, sok “bandázás” a többi gyerekkel, csak hogy néhány dolgot említsek. Túl sok inger veszi őket körül, így az idegrendszerük még nagyobb terhelésnek van kitéve.

Ha kilépünk a nyelv és a fogak viszonyából, és megnézzük, milyen változást látunk az arcon nem megfelelően működő nyelv-és arcizmok esetén és azután, hogy a funkciók újra működnek, látványos változást tapasztalhatunk. Harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb lesz az arc.

Ha még messzebb lépünk, akkor azt látjuk, hogy a jellegzetes előrebukó fej, előreeső vállaktól feszült , rossz testtartás helyett egy stabilabb, elengedettebb és jobb testtartású embert látunk, akkor az első csodálkozás után fogadjuk el: A megoldás egyszerű! Az elállítódott funkciókat kell optimalizálni, hogy a test könnyebben működhessen. Minél több apró rész állítódik el a testben, annál nagyobb és erőteljesebb kompenzációt igényel a szervezet részéről valamiféle egyensúly fenntartása. Csakhogy ez extra mennyiségű energia felhasználásával jár együtt. Könnyebben betegszik meg az illető, egyre nehezebben jön ki a betegségekből.

Ezek szerint a nyelv nem megfelelő működése az arcon és a testen is lenyomatot hagy? Igen, ez bizony így igaz. A jó hír azonban az, hogy egy dinamikus tréning segítségével, amely feléleszti a testünk “elprogramozott” részeinek megfelelő működését, dinamikus fejlődés tapasztalható akár gyermekek , akár felnőttek esetében.

Csak nagyon fontos: hogy sokat kell mosolyogni közben 😉

Share This